Tijdens een prostaatpunctie wordt een echosonde via de anus geplaatst. Via de echosonde wordt een punctienaald ingebracht om wat biopten te nemen van het prostaatweefsel. Dat weefsel wordt later microscopisch onderzocht. 

Prostaatpunctie

Informatiebrochure over het verloop van de punctie

Voorbereiding voor de punctie

Er moet geen bijzondere voorbereiding gebeuren. In overleg met de arts zal aangeraden worden om bepaalde bloedverdunners vooraf te stoppen. Daarnaast zal de arts ook antibiotica voorschrijven die de patiënt moet starten op de dag van het onderzoek.

De patiënt moet wel nuchter zijn voor een punctie onder algemene narcose. Dat betekent dat er vanaf middernacht voor de operatie niets meer gegeten en gedronken mag worden. 

Dag van de operatie

Ambulante punctie 

  • De patiënt meldt zich aan bij de opnamedienst van het ziekenhuis. Daarna volgt men route 74. 
  • Voor het onderzoek begint, zal je de onderkledij moeten uitdoen. 

Punctie onder narcose

  • Je moet nuchter zijn. Je mag dus niets meer eten of drinken vanaf middernacht vóór de ingreep.
  • Je meldt je aan bij de opnamedienst van het ziekenhuis. Je wordt van hieruit begeleid naar het chirurgisch dagziekenhuis.
  • Op deze afdeling worden je persoonlijke gegevens (naam en geboortedatum) nog eens gecontroleerd. Je moet een identificatiebandje aandoen waarop deze info staat. 
  • Voor het vertrek naar de operatiekamer doe je een operatiehemd aan.

Verloop van de ingreep

Als een prostaatpunctie ambulant gebeurt, onder lokale verdoving hoeft de patiënt niet nuchter te zijn.

De patiënt verwijdert de onderkledij en gaat op de onderzoekstafel liggen, in zijligging of rugligging met de benen in de beensteunen. Er wordt een echosonde in de anus gebracht om de prostaat in beeld te brengen. Vervolgens wordt via de echosonde met een naald de prostaat verdoofd, waarna de arts verschillende keren een punctie zal nemen.

Soms voert de arts een prostaatpunctie uit onder narcose. Bijvoorbeeld wanneer je een andere urologische ingreep moet ondergaan, wordt dit vaak gecombineerd met een prostaatpunctie. In dit geval moet de patiënt wel nuchter zijn en mag je dus niet meer eten en drinken vanaf middernacht. De antibiotica mag ’s morgens wel ingenomen worden met wat water.

Nazorg en ontslag

Indien de punctie ambulant gebeurt, mag de patiënt onmiddellijk na het onderzoek naar huis. Zelf rijden is geen enkel probleem. 

Indien de punctie onder narcose gebeurt, zal er een dagopname zijn. De patiënt zal ongeveer twee tot drie uur van de afdeling weg zijn, de tijd op de ontwaakruimte meegerekend. Indien de verdoving voldoende is uitgewerkt, keert de patiënt terug naar de afdeling en krijgt hij een kamer toegewezen.

Op de kamer is nog een infuus ingebracht waarlangs pijnstillende medicatie kan toegediend worden. Verwittig altijd een verpleegkundige vooraleer je voor de eerste maal na de operatie wil opstaan.

Drinken mag reeds een paar uur na de ingreep. ’s Avonds mag al een lichte maaltijd gegeten worden. Na een verdoving mag de patiënt niet zelf naar huis rijden.

Het is mogelijk en volledig normaal dat er enkele dagen nadien wat bloed in de urine, stoelgang en/of sperma aanwezig is. Dit verbetert spontaan. Het is belangrijk veel te drinken na de punctie, alsook wat rust in acht te nemen.

Na het onderzoek krijgt de patiënt een afspraak mee om het resultaat van het microscopisch onderzoek met de arts te bespreken.

Je neemt contact op met de huisarts, behandelende arts of komt naar spoed in geval van:

  • aanhoudend bloedverlies;
  • een griepachtig gevoel;
  • een lichaamstemperatuur van meer dan 38,5°;
  • het gevoel niet te kunnen plassen.